HIFK ja EIF saivat sakkoja

07.4.2011

Suomen Palloliiton (SPL) kurinpitovaliokunta on käsitellyt yhden Suomen Cupin ottelun tapahtumia ja tehnyt siihen liittyen päätöksensä.

Päätös:

Kurinpitovaliokunta määräsi sakkoa EIF:ille 200 euroa ja HIFK:lle 600 euroa rangaistusmääräysten 3.1 §:n d-kohdan mukaan.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla oli käytössään erotuomarin raportti ja molempien seurojen vastineet.

Näiden perusteella katsotaan selvitetyksi, että HIFK:n kannattajat huusivat ottelun aikana loukkaavia ja solvaavia huutoja sekä erotuomaristolle että kotijoukkueelle. Järjestyksenvalvojat eivät puuttuneet millään lailla näihin huutoihin. Puoliaikojen välisellä tauolla oli yleisöä lämmittelemässä pukukoppikäytävällä ja kun erotuomari vihelsi joukkueille merkiksi kentälle menosta, ryntäsi HIFK:n kannattaja erotuomarin eteen nyrkit pystyssä. Tilanne ei johtanut sen pidemmälle. Yksikään järjestyksenvalvoja ei ollut suojaamassa erotuomaristoa.

Rangaistuspotkukilpailun jälkeen, kun HIFK:n joukkue oli jo poistunut kentältä mennäkseen pukukoppeihin, tuli kentälle ainakin kolme toimittajaa pyytämään haastatteluita EIF:iltä ja HIFK:n valmentajalta. Järjestyksenvalvojat eivät estäneet toimittajien pääsyä kentälle.

SPL:n turvallisuusmääräysten 3.1 mukaan kotijoukkue vastaa tilaisuuden järjestäjänä jalkapallo-ottelun turvallisuudesta ja järjestyksestä. Määräysten 4.1.1 mukaan järjestäjän tulee pyrkiä ottelun turvallisuuteen liittyvillä toimenpiteillä estämään ennakolta ja häiriöt ja vaaratilanteet. 4.1.3 mukaan ottelutapahtumassa on käyttäydyttävä asiallisesti ja muita kohtuuttomasti häiritsemättä. 4.1.5 mukaan kaikenlainen esim. pelaajiin ja erotuomaristoon kohdistuva herjaava käytös on kiellettyä, ja mikäli sellaista ilmenee, siihen on puututtava välittömästi. Lisäksi 4.1.8 mukaan katsojien pääsy pelikentälle on estettävä ottelutapahtuman aikana.

EIF:in katsotaan rikkoneen näitä turvallisuusmääräyksiä, koska se ei puuttunut katsojien herjaaviin huutoihin eikä se ole osoittanut, että järjestyksenvalvoja olisi ollut estämässä katsojan ryntäystä erotuomarin eteen pukukoppikäytävällä. Lisäksi EIF ei ole estänyt toimittajien pääsyä kentälle. Kurinpitovaliokunta katsoo, että EIF ei ollut varautunut riittävällä määrällä järjestyksenvalvojia, jotta edellä mainittuihin asioihin olisi voinut puuttua.

Turvallisuusmääräysten 3.7 mukaan seura on vastuussa mm. kannattajiensa käytöksestä kaikissa ottelutapahtumissa. HIFK:n katsotaan rikkoneen tätä määräystä, koska sen kannattajat ovat syyllistyneet herjaavaan huuteluun ja yksi kannattajista on rynnännyt nyrkit pystyssä erotuomarin eteen.

Rangaistuksen määrää harkitessaan kurinpitovaliokunta piti HIFK:n osalta koventavana sitä, että se on viimeisen runsaan kahden vuoden aikana tuomittu yhdeksän kertaa sakkoihin turvallisuusmääräysrikkomuksista.

Valitusosoitus:

Tähän päätökseen ei voi Rangaistusmääräysten 8 §:n perusteella hakea muutosta Palloliiton valitusvaliokunnalta.

Lähde: www.palloliitto.fi