Ville Lehtinen: Pyromaani palaa rikospaikalle

20.3.2011

Jalkapallojumalat ovat kääntäneet selkänsä jo napapiirille ja epäilyksen varjo liikkuu kartalla uhkaavasti alaspäin. Muutamassa liigaseurassa eletään tilanteessa, jossa aika monen jalkapallovaikuttajan hampaat kalisevat tällä hetkellä pakokauhusta. 

Sendain maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta kaaoksesta johtuen median mielenkiinnon pääpaino on jalkapalloväelle suotuisasti ollut lähinnä Japanissa ja nyt se on siirtynyt Libyan sotatoimiin. Liigajalkapallo olisi revitty jo pieniin kappaleisiin ilman edellä mainittuja hyvin surullisia tapahtumia maailmalla. Ydinvoimalat eivät kuitenkaan poksahtele joka päivä. Suomalainen liigajalkapalloilu voikin valitettavasti saada tämän sonnan laskeutuessa kasvoilleen sellaiset palovammat, että siinä ei ihan tavallinen emulsiovoide enää autakaan. Perusteita asialle ei ole vaikea löytää. Seurat eivät ole rakentaneet omia liiketoimintojaan riittävästi urheilusuorituksista riippumattomiksi. Tukijoiden ei voida olettaa jäävän tai varsinkaan saapuvan ennen kuin pöydät ovat puhdistetut. Vaikeuksissa olevien seurojen pelastus on niiden historiassa ja tulevaisuus uusien henkilöiden johtamana ainut polku terveen toiminnan tielle.

Pesäpallo sotkeutui aikanaan omaan seittiinsä vaurioittaen täydellisesti uniikin lajikulttuurin aseman pidettynä ja seurattuna urheilumuotona. Jalkapallon tilanne verrattuna Suomen kansallispeliin on sikäli hyvin erilainen, että sen juuret eivät ole Suomesta lähtöisin eikä sen olemassaololla maailman mittakaavassa ole juuri minkäänlaista merkitystä. Sen suhteen voimme siis olla luottavaisin mielin, että jalkapallomme kyllä jatkuu, vaikka pari seuraa Suomessa pudotettaisiinkin kolmannelle sarjaportaalle kurinpitotoimenpiteenä.  Kävipä tässä kuinka hyvänsä, niin tällä kertaa tuskin vältymme seuraamuksilta. Arpa on heitetty ja sitä eivät mykkäkoulut tekemättömiksi tee.

Ville Lehtinen

-----

Ville Lehtinen on entinen huippupelaaja, joka räväkällä persoonallaan ihastutti ja vihastutti niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lehtinen pelasi urallaan mm. HJK:ssa, Tampere Unitedissa, AC Oulussa, Allianssissa, Sheffield Unitedissa sekä Bodo/Glimtissä. Lue lisää Lehtisestä.