Palloliitto ja Veikkausliiga pohtivat poliisien kanssa turvallisuusasioita

11.2.2011

Suomen Palloliitto ja Veikkausliiga järjestivät jälleen yhdessä poliisiviranomaisten kanssa vuotuisen Turvallisuus jalkapallo-ottelussa -seminaarin Poliisiammattikorkeakoululla kuluneella viikolla.

Tapahtumassa oli läsnä Veikkausliigaseurojen ja Ykkösen seurojen johtoa, turvallisuuspäälliköitä, faniryhmien edustajia, stadionhenkilökuntaa, turvallisuusalan ihmisiä sekä Palloliiton, Veikkausliigan sekä poliisien ja muiden pelastusviranomaisten edustajia. Vierailevaksi puhujaksi oli paikalle saatu Jens Wagner, joka kertoi edustamansa Hamburg HSV Supporter’s Clubin toiminnasta, tavoitteista ja yhteistyöstä seuran, faniryhmien ja viranomaisten kesken.

- On pienen maan etu, että pystymme näinkin sujuvaan ja toimivaan yhteistyöhön poliisin, seurojen ja faniryhmien kanssa. Turvallisuudesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää kaikkialla missä jalkapalloa pelataan, niin Euroopassa kuin meillä Suomessakin, ja on upeaa saada näinkin laaja toimijoiden kenttä samaan tilaa keskustelemaan ja kehittämään yhteisiä asioita. Olemme edelläkävijöitä tälläkin saraa, toteaa Veikkausliigan puheenjohtaja Lasse Lehtinen.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa avasi tilaisuuden ja myös hän painotti turvallisuuden merkitystä.

- Turvallisuus on yksi keskeisimmistä tekijöistä onnistuneen ottelutapahtuman läpiviemisessä ja tulemme tulevallakin kaudella panostamaan paljon tähän osa-alueeseen, turvallisuudesta emme tule tinkimään yhtään millään saralla. Haluamme ehdottomasti lisää ääntä ja positiivista kannustusta katsomoon, mutta samalla kytkeä pois jalkapalloon ikävästi liittyvät lieveilmiöt, valottaa Marjamaa.

- Tämänkaltaiset tilaisuudet ovat tärkeitä ja erittäin hyödyllisiä jokaisen liigaseuran näkökulmasta. Yhtenä tavoitteena on ollut parantaa kommunikaatiota faniryhmien, viranomaisten ja seurojen organisaatioiden kesken ja pyrkiä sitä kautta nostamaan entisestään ottelutapahtumiemme viihdearvoa, kommentoi MYPAn toimitusjohtaja Petri Tiainen.

Faneja kuunnellaan

Paikan päällä kuultiin esityksiä ja case-esimerkkejä monelta jalkapallon eri tasolta ja näkökulmasta. Kuulijoille mm. esiteltiin kuinka Oulussa saatiin hyviä tuloksia yhteistyötä kehittämällä, kerrattiin kokemuksia kansainvälisistä fanipuistoista, kuultiin uusimpia teknologiainnovaatioita turvakamera-alalta sekä läpikäytiin viime vuoden pahimmat ja suurimmat turvallisuusriskiottelut Suomessa.

Kaiken kaikkiaan tilaisuudessa pyrittiin avoimesti kehittämään jo ennestään hyviä välejä faniryhmien, turvallisuusväen, seurojen sekä poliisien kesken. Tavoitteena on myös saada faneja enemmän mukaan päätöksentekoon.

- Tulemme vielä kevään aikana kutsumaan kaikkien Veikkausliiga-seurojen faniryhmät yhteiseen tilaisuuteen. Haluamme turvallisuusasioiden ohella avoimuutta sekä yhdessä faniryhmien kanssa keskustella ja puntaroida toimenpiteitä, joilla pystymme parantamaan tunnelmaa katsomoissa ja ottelutapahtumien yleisömääriä, kiteyttää seuratoiminnasta Veikkausliigassa vastaava Sami Verno.

Tommi Nätkinniemi Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:stä puolestaan valotti kokemuksia ja näkemyksiä onnistuneista ja epäonnistuneista tapahtumista Suomesta ja Euroopasta. Erityisen paljon keskustelua herätti uudistuneet paloturvamääräykset ns. over head –tifojen käytöstä. Ryhmätöissä puolestaan korostettiin entuudestaan vuorovaikutusta ja tiedonvaihtoa eri toimijoiden kesken.

- Tilaisuus oli onnistunut, keskustelu oli aktiivista ja rakentavaa. Tästä on erinomaista jatkaa kohti tulevaa jalkapallokautta, kertoo Turvallisuus jalkapallo-ottelussa –seminaarin puheenjohtajana toiminut Juha Karjalainen Suomen Palloliitosta.

Lähde: www.veikkausliiga.com