Mika Kottila: Massa väärässä päässä

Mika Kottila: Massa väärässä päässä

16.6.2015

Kovasti Suomessa puhutaan, että harrastajamäärät ovat isoimmat tällä hetkellä kuin koskaan ennen. Missä nämä massat ovat, kirjoittaa Mika Kottila.

Mika Kottila on entinen huippupelaaja, joka pelasi urallaan 31 A-maaottelua ja Mestarien liigaa HJK:ssa. MPS-kasvatti voitti HJK:ssa kertaalleen myös Veikkausliigan maalikuninkuuden. Ulkomailla "Hirvi" pelasi Norjassa, Ruotsissa ja Englannissa. Juniorivalmentajana vuodesta 2007

Massa väärässä päässä

Tärkein asia valmentamisessa on pelaajan liekin ja motivaation lisääminen jalkapalloa kohtaan.

Kun liekki palaa täysillä ja motivaatio on kohdillaan, tapahtuu myös eniten kehittymistä. Se on kaiken A ja O. Kun pelaaja tekee asiat omasta halustaan ja tahdostaan, tulee myös tulosta.

Kuinka paljon meillä Suomessa keskitytään valmentamisessa tähän? Tuntuu siltä, että meillä opetetaan kaikkea muuta, mutta ei tätä asiaa. Pausat, transitiot, etutaskut, povitaskut ja muut asiat ovat varmasti valmentajilla hallussa, mutta miten valmentajat oikeasti osaavat opettaa nuoria ja nimenomaan kasvattaa sitä intoa? Voin vastata itse tuohon kysymykseen: Ei kovin hyvin.

Kovasti Suomessa puhutaan, että harrastajamäärät ovat isoimmat tällä hetkellä kuin koskaan ennen. Missä nämä massat ovat? Ne ovat siellä ihan pienissä junioreissa. Mihin ne massat sitten katoavat, sillä voin lyödä vetoa, että esimerkiksi C-junnuista ylöspäin näitä massoja ei enää ole. Ja tämä tapahtuu juuri sen takia, että sitä liekkiä ei osata pitää yllä oikealla tavalla. Ja massaa me nimenomaan tarvitsemme sinne vanhempiin junioreihin.

Futista vastaan kilpailevat kaikki Playstationit ja muut härpäkkeet. On kuitenkin turha mennä sen taakse. Valmentajien on osattava saada lapset ja nuoret innostumaan jalkapallosta niin että se on kivempaa kuin videopeleillä pelaaminen.

Meillä on nykypäivänä maa täynnä näitä akatemioita ja höpötemioita. Olisi kiva nähdä jotain tilastoa, että kuinka moni liigapelaaja tulee näiden kaikkien seulojen ohi. Oma veikkaus on, että aika moni. Näiden pelaajien liekkiä ei ole sammutettu pakko-opettamisella, vaan pelaajat ovat kehittyneet sillä, että he rakastavat pelata jalkapalloa.

Ei kiristetä nuorten ruuvia liikaa! Meidän valmentajien tehtävä on saada pelaaja tykkäämään jalkapallosta!

Mika Kottilan kirjoitus on julkaistu alkujaan Helsingin Piirin 90min-lehdessä (2/2015).
Lue lehden digiversio tästä linkistä.