(C) SPL

Pertti Alajalle Captain’s Ball

04.11.2017

Suomen Palloliitto ja Veikkausliiga palkitsivat kauden parhaita perjantaina 3.11. Helsingissä järjestetyssä perinteisessä kauden päätösgaalassa Captain’s Ballissa.

Captain’s Ballissa 2017 jaetut palkinnot:
Maalimalja – Helsingin Jalkapalloklubi
Vuorineuvos Uolevi Raade lahjoitti Suomen Palloliitolle 1982 kiertopalkinnon jaettavaksi SM-sarjassa maalirikkaimpia otteluja pelanneelle joukkueelle. Maljan pistelaskenta on seuraava: kolme maalia tehneelle joukkueelle kolme pistettä, jokaisesta lisämaalista kaksi pistettä, nollapelin pelanneille yksi miinuspiste.

Vuoden Kakkosen pelaajat - Aleksi Pahkasalo, FC Legirus Inter, Lucas Gabrielsson, SalPa ja Venicio Tomas Ferreira dos Santos Fernandes, AC Kajaani
Vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat Kakkosen pelaajat itse.

Vuoden Ykkösen pelaajat - Mikko Hyyrynen, TPS ja Allie Stephenson, IK Myran
Naisten ja Miesten Ykkösen Vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat pelaajat itse.

Ykkösen maalikuningatar ja -kuningas - Ella Andberg, HPS sekä Kalle Multanen, FC Haka ja Felix de Bona, EIF
Tämän vuoden Ykkösen kuningatar viimeistelivät kauden aikana yhteensä 18 maalia ja kuninkaat 14 maalia.

Vuoden Veikkausliigatuomari - Dennis Antamo
Veikkausliigapelaajat valitsevat perinteisesti myös parhaan erotuomarin. Valinta suoritetaan JPY:n äänestyksen perusteella.

Vuoden Grassroots-toimija – Ari Kannasmaa, ONS
Vuoden grassroots-toimijan sydän sykkii ONS:sille. Hän on toiminut seuran taustatehtävissä aina sen perustamisesta lähtien, mm. hallituksen jäsenenä, seurasihteerinä ja toiminnanjohtajana. Hänet tunnetaan gentleman-tyyppinä, pitkähermoisena ja ystävällisenä monitoimimiehenä, joka tekee kovasti hommia eikä koskaan valita..

Vuoden Grassroots-valmentaja – Erik Lundell
Vuoden Grassroots-valmentaja valmentaa FC Interin sähköpyörätuolijalkapallojoukkuetta, joka voitti Suomen mestaruuden viime kaudella. Hän on äärimmäisen innostunut ja intohimoinen jalkapalloihminen, joka haluaa mahdollistaa jalkapallon pelaamisen kaikille. Hän keskittyy pelaajien yksilölliseen kehittämiseen ja korostaa omassa joukkueessaan, että pelaajat ovat ensisijaisesti jalkapalloilijoita, jotka pelaavat jalkapalloa sähköpyörätuoleissa. Hän on vahvasti mukana myös lajin kehittämisessä valtakunnallisesti.

Tyttö- ja poikajoukkueiden vuoden valmentajat – Jani Olmala, ONS ja Jyrki Ahola, HJK
Vuoden tyttöjoukkueen valmentaja on tehnyt työtä pitkäjänteisesti ja tuloksellisesti. Hänen valmennuksessa on pelaajien ja pelin kehittäminen ollut aina suuressa roolissa ja sitä on tehty intohimoisesti ja päämäärätietoisesti. Hän on valmis ja halukas kehittämään itseään ja hän on hyvä tekemään yhteistyötä pelaajiensa kehittämisessä.

Vuoden poikajoukkueen valmentaja on treenikentällä liekehtivä haalariosaston huippuosaaja. Osaa yksityiskohdat, näkee ison kuvan. Puskee täydellä sydämellä töitä nuorten lahjakkuuksien hyväksi. Opettanut, oppinut, kehittänyt, kehittynyt. Voittanut. Vuosien kokemuksen myötä ote kentällä on aiempaa inhimillisempi: valmentaa aidosti ihmistä, ei vain pelaajaa.

Vuoden tyttö- ja poikapelaajat - Emmaliina Tulkki, Ilves ja Anssi Suhonen, Hamburger SV
Vuoden tyttöpelaaja kuului U19 maajoukkueen runkopelaajiin niin syksyn esikarsinnassa kuin kevään jatkokarsinnassakin.2017 keväällä Ilveksen kasvatti siirtyi 16-vuotiaana Ruotsin hallitsevaan mestariin Linköpingiin ammattilaisuralle kaikkien aikojen nuorimpana suomalaisena naispelaajana. Hän on taitava, monipuolisen syöttötaidon omaava, rohkea ja yllättävä pelaaja, joka omaa myös erinomaisen laukauksen.

Vuoden poikapelaajan intohimo ja vilpitön rakkaus kuningaslajia kohtaan välittyy katsomon piippuhyllylle. Keskikentän sähköjäniksen tuottama energia mitataan terawatteina, nuorimies voisi lämmittää ja valaista keskikokoisen stadilaislähiön. Aloitti Järvenpään Palloseurassa ja siirtyi Käpylän Pallon kautta maailmalle: hikoilee nyt kohti huippua bundesliigaseura HSV:n akatemiassa Hampurissa.

Vuoden lupaavat nuoret pelaajat – Eveliina Summanen, HJK ja Saku Ylätupa, AFC Ajax
Naisten lupaava nuori pelaaja oli U19-maajoukkueen kivijalkoja niin alkukarsinnassa kuin kevään 2017 jatkokarsinnoissakin. Hän on monipuolinen keskikenttäpelaaja, joka tekee arvokasta puolustustyötä joukkueen eteen, mutta on myös taitava pelin rytmittäjä ja hyökkäysten rakentaja. Hän on kasvanut myös johtajaominaisuuksissa ja kykenee johtamisellaan tekemään ympärillään olevista pelaajista parempia.

Miesten lupaava nuori pelaaja on kehittynyt suurin harppauksin kuluneen vuoden aikana. Hän on kuulunut avainpelaajiin oman ikäryhmänsä sekä vuotta vanhemman ikäryhmän maajoukkueessa. Hänen vahvaa kautta ilmentää myös hänen siirtymisensä HJK:sta Rovaniemen Palloseuran kautta Ajaxin organisaatioon.

Vuoden Grassroots –seura – FC Kontu
Vuoden Grassroots-seurassa jalkapalloilee noin 1100 rekisteröityä harrastajaa. Seura on sosioekonomisesti monimuotoisella alueellaan Itä-Helsingissä tärkeä lasten ja nuorten liikuttaja sekä yhteisöllisyyden lisääjä. Seura on erittäin aktiivinen toimija alueensa päiväkodeissa ja kouluissa ja seura tarjoaa monipuolisia harrastusmahdollisuuksia eri ikäisille pelaajille niin aktiivisessa joukkuetoiminnassa kuin matalan kynnyksen kerhoissa.

Kaijan Kannu – Jaan Kuusilehto, Euran Pallo
Kaijan Kannu on palkinto joka myönnetään suomalaisen tyttö- ja naisjalkapalloilun eteen tehdystä merkittävästä ja pitkäjänteisestä työstä. Palkinto on saanut nimensä nais- ja tyttöjalkapallon pioneerilta Kaija Salopurolta.

Tämän vuoden voittaja on sitoutunut ja innostunut seuratoimija Kauttualta Eurasta. Hän on toiminut lukuisissa vapaaehtois- ja luottamustehtävissä niin seura-, piiri- kuin liittotasolla. Tällä hetkellä hän toimii Euran Pallon puheenjohtajana. Seuratoiminnassaan hän on edistänyt vahvasti tyttöfutiksen pelaajamäärän kasvua sekä innostanut omalla esimerkillään ja toiminnallaan muita naisia mukaan seuratoimintaan.

Georg Krutelew –palkinto eli vuoden erotuomarit – Ifeoma Kulmala ja Ville Nevalainen
Vuoden naiserotuomari on ollut aktiivinen toimija ja osoittanut suurta sitoutumista erotuomariuraan. Kokemuksen ja vuosien myötä hän on saanut vaativampia tehtäviä ja edelleen voidaan odottaa isoja kehitysaskelia erotuomariuralla. Loukkaantumisesta huolimatta hänellä oli tälläkin kaudella paljon UEFAn määräämiä tehtäviä. Huippuhetkiä kansainvälisillä kentillä oli alle 17-vuotiaiden EM-lopputurnaus Tsekeissä toukokuussa ja Kreikassa lokakuussa ensimmäinen Naisten Mestareiden Liigan pudotuspelivaiheen ottelu FC PAOK – AC Sparta Praha. Kansallisella tasolla hän tuomitsi tällä kaudella mm. Naisten Respect Suomen Cupin finaalin sekä Naisten Liigan jännittävän viimeisen kierroksen mestaruuden ratkaisseen ottelun PK-35 Vantaa - FC Honka. Vuoden naiserotuomari toimii erotuomarina myös Miesten Kakkosessa.

Vuoden mieserotuomari valittiin vuonna 2011 vuoden lupaavaksi mieserotuomariksi. Hän on jatkanut kehittymistä sekä kansalliselle, että kansainväliselle huipulle määrätietoisella ja johdonmukaisella työllä. Tästä esimerkkinä voidaan pitää mm. maaliskuussa tuomaroitua uran ensimmäistä MM-karsintaottelua Kypros - Viro. Häntä pidetään ennen kaikkea kentällä ja sen ulkopuolella jämäkän reiluna oikeuden jakajana.

Veikkausliigan parhaat pelaajat pelipaikkakohtaisesti:
Maalivahti Aleksandr Vasjutin, FC Lahti
Puolustaja Juha Pirinen, HJK
Keskikenttä Anthony Annan, HJK
Hyökkääjä Filip Valencic, HJK
Valmentaja Mika Lehkosuo, HJK

Vuoden Syöttäjä - Filip Valencic, HJK
Vuoden Syöttäjäksi valitaan palkinnon nimen mukaisesti pelaaja joka on antanut kauden aikana eniten maalisyöttöjä Veikkausliigassa. Tänä vuonna Vuoden Syöttäjä antoi 12 maaliin johtanutta syöttöä.

IS Tähtipelaaja - Reuben Ayarna, Ilves
Kauden jokaisessa Veikkausliigaottelussa jaetaan kolme, kaksi ja yksi IS Tähteä ja kauden päätteeksi eniten tähtiä kerännyt vie palkinnon nimiinsä. Tämän vuoden voittaja Reuben Ayarna keräsi 28 tähteä.

Hanna-Mari Sarlin –palkinto (Naisten Liigan maalikuningatar) ja Heikki Suhonen –palkinto (Veikkausliigan maalikuningas) - Kaisa Collin, PK-35 Vantaa ja Aleksei Kangaskolkka, IFK Mariehamn
Naisten Liigan maalikuningattaren palkinto kantaa nykyään Hanna-Mari Sarlinin nimeä, kun taas vuodesta 1955 jaetun miesten pääsarjan eli nykyisen Veikkausliigan maalikuninkaan palkinto kantaa Heikki Suhosen nimeä.

Kauden 2016 Naisten Liigan maalikuningatar viimeisteli 20 osumaa ja Veikkausliigan maalikuningas 16 osumaa.

Mestarijoukkueen valmentajat - Luciano Posillipo, FC Honka ja Mika Lehkosuo, HJK
Miesten mestarijoukkueen valmentaja on palkittu vuodesta 1977 lähtien ja naisten vuodesta 1990.

Mika Lehkosuo sai samalla myös Suomen Jalkapallovalmentajat ry:n vuoden valmentaja palkinnon.

Vuoden Veikkausliigatulokas (JPY) - Rasmus Karjalainen, PS Kemi
Veikkausliigan vuoden tulokas valitaan JPY:n äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse. Vuoden tulokkaaksi voidaan valita korkeintaan 25-vuotias pelaaja, joka ennen kautta 2017 oli pelannut korkeintaan yhdeksän Veikkausliigaottelua.

Veikkausliigan Legenda – Rami Hakanpää
Veikkausliiga lanseerasi syksyllä 2007 suomalaisen jalkapallon satavuotisjuhlan kunniaksi uuden Legenda-kunniakerhon. Veikkausliigan Legendat ovat pelaajia tai muita jalkapallotoimijoita, jotka ovat olleet erityisen tärkeitä kannattajilleen, seuroilleen, paikkakunnilleen, Veikkausliigalle ja suomalaiselle jalkapalloilulle. Legendoilla ei ole järjestysnumeroa, vaan jäsenet listataan aakkosjärjestyksessä.

Rami Hakanpää debytoi Veikkausliigassa FC Jazzin paidassa jo 15-vuotiaana keväällä 1994 ja pelasi viimeiset Veikkausliigaottelunsa lähes 20 vuotta myöhemmin KuPS:ssa kaudella 2013. Väliin mahtuu myös pitkät rupeamat HJK:ssa ja FC Hongassa. Luotettava ja pallovarma Legenda viihtyi sekä keskikentällä että puolustuksessa ja oli joukkueissaan luontainen johtaja. Huimat 305 Veikkausliigaottelua, viisi mestaruutta ja viisi hopeamitalia kertovat selkeää kieltä Hakanpään roolista Veikkausliigassa miltei kahden vuosikymmenen aikana.

Vuoden pelaajat, Naisten Liiga ja Veikkausliiga (JPY) - Anna Auvinen, FC Honka ja Filip Valencic, HJK
Naisten Liigan ja Veikkausliigan vuoden pelaajat valitaan tulokkaan tavoin JPY:n äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse.

Vuoden U21-pelaaja - Kaan Kairinen, Skive IK
Vuoden U21-pekaaja on keskikentän pelillinen johtaja. Menettää palloja erittäin harvoin. Tekee pallon kanssa pelitilanteen mukaisia järkeviä valintoja, rytmittäen koko joukkueen peliä. Luo maalipaikkoja tehokkailla viimeisillä syötöillä. Erittäin hyvä vasen jalka, jolla antaa erinomaisia erikoistilanteita ja laukoo maaleja.

Vuoden naispelaaja – Natalia Kuikka, Florida State University
Vuoden naispelaaja on pelannut vuoden aikana kansainvälisellä huipputasolla jokaisen pelaamansa maaottelun. Hän on ollut erittäin suuressa roolissa myös joukkueessaan USA:ssa ja pelannut hyvällä tasolla läpi kauden ja nauttii suurta arvostusta tekemisellään. Hän on harvinaisen monipuolinen pelaaja, jota on peluutettu sekä seurassa että maajoukkueessa useammassa roolissa ja on pystynyt jokaisessa roolissa merkittävästi auttamaan joukkuettaan omalla panoksellaan.

Viime vuonna siirryttiin miesten vuoden pelaajan osalta uuteen aikaan eli ns. eurooppalaiseen rytmiin kun vuoden pelaaja palkittiin kesäkuussa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Respect Ballissa. Vuoden miespelaajaksi valittiin kesällä Lukas Hradecky.

Captain's Ball ja Hall of Fame – Pertti Alaja
Captain’s Ball on Palloliiton ja Liigan erikoispalkinto erityisen positiivisesta ja merkittävästä suomalaisen jalkapalloilun hyväksi tehdystä työstä. Jari Litmanen luovutti kultaseppämestari Jyrki Laisalmen tekemän ja Posti Oy:n lahjoittaman palkinnon edelleen ikuisesti kiertäväksi. Palkinto jaetaan nyt kuudennentoista kerran.

Suomalaisen jalkapallon kunniagalleria, Hall of Fame perustettiin vuonna 1993. Toimikunnassa, joka valitsee jäsenet, on Suomen Palloliitto, Suomen Urheilumuseo, Suomen Jalkapallomuseo ja Jalkapallotoimittajien Pallo-Kopla ry edustettuina.

Kunniagalleriaan voidaan valita suomalaisen jalkapallon hyväksi tehdystä työstä ansioituneita pelaajia, valmentajia, erotuomareita, järjestö- ja seurajohtajia tai muita jalkapallon parissa toimineita henkilöitä. Henkilö voi päästä kunniatauluun lopetettuaan aktiiviuran vähintään kolme vuotta sitten. Jalkapallomuseo ylläpitää ja kehittää Hall of Famen aineistoa omissa museotiloissaan.