Lähikuvassa: Ismo Lius - viimeistelijöiden aatelia

07.2.2011

Suomen pääsarjan kaikkien aikojen kolmanneksi paras maalintekijä (335 ottelua/188 maalia). Nelinkertainen SM-sarjan maalikuningas (1985, 1986, 1988, 1989). Eniten hattutemppuja Veikkausliigassa (6). Eniten hattutemppuja Veikkausliigassa yhden kauden aikana (3, kaudella 1992). Neljä Suomen mestaruutta (1984, 1986, 1989, 1992) ja kaksi Suomen cupin voittoa (1983, 1987).

Meriitit puhuvat puolestaan, millainen pelaaja oli uransa parhaat vuodet kasvattajaseurassaan FC Kuusysissä ja HJK:ssa pelannut hyökkääjä Ismo Lius. Hän oli maalintekijä, joka saattoi vaellella suuren osan ottelua täysin pimennossa ja nousta sitten salamannopeasti parrasvaloihin ratkaisemaan ottelun. Lius oli nimenomaan tilanteiden päättäjä. Loistaakseen hän tarvitsi rinnalleen pelaajia, jotka pystyivät tarjoilemaan hänelle laadukkaita syöttöjä.

- Olin viimeistelijä ja tarvitsin tilanteiden rakentajia. Minulla oli onni pelata urani aikana lukuisten loistavien pelaajien kanssa, Lius sanoo.

- Markus ”Kusti” Törnvall, Jari Rinne, Juha Annunen, Janne Suokonautio, Jari Litmanen muutamia mainitakseni, hän luettelee.

Synnynnäinen maalintekijä. Siinä sanapari, joka usein toistuu Liuksesta kertovissa lehtijutuissa ja senaikaisten pelitovereiden luonnehdinnoissa. Tämä on kuitenkin harhaanjohtavaa. 

- Totta kai pitää olla vanhaa vertauskuvaa käyttääkseni puu mistä veistää, eli tietty määrä urheilullista lahjakkuutta. Minä tein kuitenkin 13-14-vuotiaasta asti määrätietoisesti töitä kehittymiseni eteen. Lisäksi sain oikeassa kehitysiässä olla hyvässä ympäristössä, Lius sanoo viitaten nuorten maajoukkueisiin sekä Kuusysin edustusjoukkueeseen, jossa hän debytoi jo 15-vuotiaana.

- Pelikäsitys, kyky hakeutua oikeisiin paikkoihin, tekninen taito, Lius luettelee ominaisuuksiaan, jotka takaavat hänelle pysyvän paikan suomalaisen jalkapallon historiassa yhtenä sen parhaista maalintekijöistä.

Ajattelu on sana, joka toistuu usein Liuksen kerratessa uraansa. Ei ollut sattumaa, että hän teki ison osan maaleistaan rauhallisilla sijoituksilla ja usein vielä ensimmäisellä kosketuksella. 

- Mietin nuoresta asti todella paljon maalintekoa ja miten toimia missäkin tilanteessa. Olin laskenut hyvin tarkkaan, mistä etäisyydeltä ja sektoreilta pystyn tekemään maalin sisäsyrjällä sijoittamalla ja miltä etäisyydeltä täytyy käyttää rintapotkua, Lius kertoo.

-  Harjoittelin yksikseni todella paljon läpiajoja ja mietin mihin eri paikkoihin sijoitan pallon maalivahdin toiminnasta riippuen. Tämä oli minulla niin selkäytimessä, että parhaimmillani ollessani mieleni oli kevyt ja todella nautin päästessäni läpiajoon. Olin 100 prosenttisen varma maalin syntymisestä, hän jatkaa.

"Eräänlainen laatustandardi"    

Entäs sitten ne yhden kosketuksen maalit? Synnynnäistäkö? Ei todellakaan. 

- ”Kusti” Törnvallin kanssa harjoittelimme paljon kahdestaan jo juniori-iässä. Hän heitteli keskityksiä ja minä viimeistelin yhdellä kosketuksella. Käytössäni oli eräänlainen laatustandardi. Yhdeksän palloa kymmenestä piti aina sijoittaa idioottivarmasti maaliin, Lius sanoo.

Siis yhdeksän kymmenestä. Aina. Systemaattista ja analyyttista toimintaa. Varmuuden hakemista toistojen kautta. Sitä kautta syntyi hyökkääjälle välttämätön rentous sekä itseluottamus. 

- Hyökkääjän itseluottamus täytyy olla kunnossa, jotta maaleja tulee. Pelitilanteissa ei ole aikaa miettiä, vaan pitää tietää mitä tekee. Olin etukäteen miettinyt ja harjoitellut erilaisia tilanteita niin paljon, että tiesin aina miten toimia ja millaista ratkaisua hakea, Lius kertoo.

Samanlaista järjestelmällistä ajattelua ja toimintaa toteuttaa nykyisistä huippuhyökkääjistämme ainakin Mikael Forssell.

Mitä ammattilaisuus on?

Lius kävi urallaan kokeilemassa myös ulkomailla pelaamista kolmeen eri otteeseen. Belgialaisessa Beverenissä, sveitsiläisessä Old Boysissa sekä ruotsalaisessa Örgrytessä. Maaleja ei kuitenkaan syntynyt samaan tahtiin kuin kotimaassa.

- Belgia oli nuorelle miehelle kova koulu. Siellä oli kova kilpailu ja nuoren pojan silmät avautuivat sille, mitä ammattilaisuus on. Sveitsissä viihdyin hyvin ja tein maalejakin. Seura ei kuitenkaan noussut pääsarjaan ja koska sen aikainen Kuusysi oli parempi joukkue, päätin palata kotiin, Lius sanoo.

Kun puheeksi ottaa kauden Ruotsissa ja Örgrytessä, seuraa pitkä ja syvä huokaisu.

- Ruotsin reissu olisi pitänyt jättää tekemättä. Se on oikeastaan ainoa asia urallani, joka on jäänyt harmittamaan. Olin silloin parhaimmillani ja yksi vuosi meni käytännössä hukkaan, Lius tokaisee. 

- Siellä meni käytännössä kaikki pieleen. En saanut peliaikaa ja seura putosi kauden päätteeksi Allsvenskanista.

Entä ne uran huippuhetket?

- Kaksi maalia Sarajevoa vastaan ja kaksi maalia Zenitiä vastaan Euroopan cupissa 1985 sekä mestaruuden ratkaissut 1-0 maali TPS:ää vastaan 1989, luettelee Lius uransa parhaita muistoja.

- Kyllä se on niin, että parhaalta tuntuvat ne saavutukset ja voitot, joihin on itse ollut konkreettisesti maalien muodossa vaikuttamassa, hän jatkaa.

Rehellistä ja suoraa ratkaisupelaajan puhetta. FC Kuusysi eteni Liuksen euromaalien siivittämänä suomalaisen seurajalkapallon kaikkien aikojen parhaaseen saavutukseen, Mestareiden liigaa edeltäneen Euroopan cupin puolivälieriin. Puolivälierissä Lius ei pelannut, sillä hän siirtyi ennen niitä Sveitsiin ja Old Boysiin.

Valmennushommissa

Nykyään Lius toimii kasvattajaseuransa FC Kuusysin valmennuspäällikkönä. Hän kokeili siipiään myös päävalmentajana aikuisten tasolla useammassa seurassa (KuPS, FC Hämeenlinna, FC KooTeePee), mutta viihtyy erinomaisesti nykyisessä työssään. 

- En kaipaa enää miesten tasolle valmentamaan. Junioreiden kasvattaminen on minun juttuni, Lius sanoo.

Hän ei ole hirveän huolissaan Suomen hyökkääjätilanteesta tulevaisuudessa. 

- On totta, että meiltä tällä hetkellä puuttuu kansainvälisen tason huippuhyökkääjä. Monta lupaavaa nuorta on kuitenkin tulossa. Pidän erityisesti Roope Riskistä, Teemu Pukista sekä Akseli Pelvaksesta, entinen maalitykki toteaa haastattelun päätteeksi ja siirtyy Suurhallin kahvilasta kentän puolelle uusia kasvattamaan. 

Katso Ismo Liuksen huippuhetkiä:

httpv://www.youtube.com/watch?v=cN978aPGLco&feature=related