Helmarit jälleen hienoon voittoon

08.11.2019

Kypros kaatui Töölön tunnelmallisessa illassa naisten EM-karsintaottelussa torstaina lukemin 4–0. Suomen maaleista vastasivat Linda Sällström, Emmi Alanen, Natalia Kuikka ja Emma Koivisto.

Suomi otti ohjakset käsiinsä heti alkuminuuteista lähtien. Natalia Kuikka oli tehdä avausmaalin jo parin minuutin pelin jälkeen, mutta pusku viuhui hieman yli maalin. Yhdeksännellä minuutilla pallo kävi tolpassa Linda Sällströmin yritettyä maalintekoa Emmi Alasen esityöstä.

Kotijoukkue loi runsaasti tekopaikkoja Maria Matthaioun vartioimalle maalille, ja pallo kävi maalissa vajaan puolen tunnin kohdalla. Sällströmin tekemä osuma kuitenkin hylättiin paitsiona. Välittömästi tämän jälkeen Sanni Franssi osui ylärimaan ja Ria Öling pääsi kokeilemaan maalintekoa paluupallosta, mutta lukemat pysyivät maalittomina.

Kuparinen rikkoontui viimein 36. minuutilla. Sällström sai pallon rangaistusalueen sisään, eikä erehtynyt tällä kertaa – hieno viimeistely upposi varmasti alakulmaan. Osuma oli hyökkääjälle jo uran 44. A-maajoukkueessa.

Sekä Alasella että Eveliina Summasella oli tilaisuutensa kasvattaa Suomen johtoa pari minuuttia ennen taukovihellystä, mutta Matthaiou ja puolustus selvittivät vaaralliset tilanteet. Suomi pääsi kuin pääsikin tauolle kahden maalin johdossa, kun Sällström tarjoili pallon Alaselle, ja tämä laukoi 2–0-maalin upeasti yläriman kautta.

Kotiyleisö sai aihetta riemuun jälleen 59. minuutilla, kun Suomen lyhyt kulmapotku tuotti tulosta. Nora Heroum pääsi keskittämään, ja Matthaiou torjui Kuikan ensimmäisen yrityksen, mutta puolustaja viimeisteli ottelun kolmannen maalin paluupallosta.

Viisi minuuttia tästä pallo kävi Kyproksen ylärimassa. Asialla oli juuri kentälle tullut Olga Ahtinen. Maalijuhlat jatkuivat 79. minuutilla, kun vahvan ottelun pelannut Öling tarjoili pallon takaviistoon Emma Koivistolle, joka viimeisteli varmasti.

Kaisa Collin sai vielä loppuminuuteilla pallon ylärimaan, ja Suomelta hylättiin yksi maali paitsiona. Kokonaisuutena Suomen esitys oli todella ehjä, ja Tinja-Riikka Korpela sai olla koko 90-minuuttisen varsin rauhassa maalillaan.

4–0-voitto nosti Suomen yhdeksänteen pisteeseen, jolla se johtaa E-lohkoa. Suomi jatkaa EM-karsintoja Portugalin vieraana tiistaina 12. marraskuuta.

Suomi – Kypros 4–0 (2–0)
36’ 1–0 Linda Sällström
45+2’ 2–0 Emmi Alanen
59’ 3–0 Natalia Kuikka
79’ 4-0 Emma Koivisto