#PeopleFirst -kierros tiistaina - "Kentällä ja katsomoissa on nähty ikäviä rasistisia tapauksia"

#PeopleFirst -kierros tiistaina - "Kentällä ja katsomoissa on nähty ikäviä rasistisia tapauksia"

11.6.2018

Veikkausliigassa 12.6.2018 pelataan #PeopleFirst -kierros kuudella eri paikkakunnalla. #PeopleFirst on Veikkausliigan kapteenien aloitteesta lähtenyt kampanja, jossa halutaan muistuttaa, että kauniin pelin ytimessä on kunnioitus. Kunnioitus peliä ja toisia ihmisiä kohtaan.

#PeopleFirst kierroksella halutaan lisätä yhteisöllisyyttä pelaajien välillä ja puhaltaa yhdessä peli poikki kaikenlaiselle syrjinnälle, rasismille ja häirinnälle. Kampanjalla halutaan muistuttaa myös universaaleista pelaajien ihmisoikeuksista, jotka julkaistiin 2017 joulukuussa:
http://www.uniglobalunion.org/sites/default/files/files/news/official_udpr.pdf

Symbolina yhteisöllisyydestä jokaisen Veikkausliigajoukkueen avauskokoonpanot ottavat yhteisen joukkuekuvan ennen huomisen otteluja. Jokainen voi myös ottaa aiheesta kantaa sosiaalisessa mediassa #PeopleFirst hashtagilla. Lue Kapteenien kirje alta.

Lisätietoa:
Pekka Sihvola
040 5793722
Jalkapallon Pelaajayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

Arvoisat jalkapallon ystävät,

Me pelaajat haluamme muistuttaa, että kauniin pelimme ytimessä on kunnioitus. Kunnioitus peliä ja toisia ihmisiä kohtaan. Kuluneen Veikkausliiga-kauden aikana peli on kehittynyt, mutta kentällä ja katsomoissa on nähty myös ikäviä rasistisia tapauksia. Me haluamme lähettää selkeän viestin, että etnisesti halventavat pilkkaukset kuten “ryssittely”, “hurrittelu”, “apina” -huudot tai “n-sanan” käyttö, ei ole hyväksyttävää.

Palloliiton rangaistusmääräysten mukaan henkilö, joka “syyllistyy pelikentällä tai sen ulkopuolella rasistiseen käytökseen tai laiminlyö liiton sääntöihin ja määräyksiin perustuvan velvollisuuden puuttua tällaiseen käytökseen” on rikkonut sääntöjä. Lisäksi on vielä todettu, että mainitut rikkomukset on aina katsottava vakaviksi. Näitä sääntöjä tulee noudattaa ja sääntöjen rikkojia tulee rangaista asian mukaisesti.

Ihmisyys on pelin kovinta ydintä. Paitsi että olemme maalivahteja, puolustajia, keskikenttäpelaajia, hyökkääjiä, valmentajia tai kannattajia, olemme ennen kaikkea ihmisiä, joilla on inhimilliset tunteet ja tarpeet. On tärkeää muistaa, että pelaajat ovat ensisijaisesti ihmisiä ja vasta sen jälkeen jalkapalloilijoita.

Jalkapallo on universaali kieli ja kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia pelin edessä. Kyse on myös ihmisoikeuksista ja kansainvälisessä pelaajien oikeuksien julistuksessa todetaan muun muassa seuraavasti: ”Jokaisella pelaajalla on oikeus mahdollisuuksien tasa-arvoon ja urheilemiseen ilman minkäänlaista syrjintää, häirintää tai väkivaltaa.” (artikla 3) Lisäksi: “Jokaisella pelaajalla on velvollisuus kunnioittaa kanssapelaajien oikeuksia… ja kunnioittaa kaikkien urheilun parissa toimivien ihmisoikeuksia.”

Toisinaan peli on kovaa ja tunteet kuohuvat. On kuitenkin tärkeää säilyttää kunnioitus niin, että pelin jälkeen on valmis paiskaamaan kättä vastustajan kanssa ja katsomaan toista ihmistä suoraan silmiin. Solidaarisuus ja yhteishenki pelaajien välillä ovat pelin ytimessä. Minkäänlainen alkuperään, kansalaisuuteen, uskontoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä syrjintä tai häirintä ei ole hyväksyttävää. Haluamme nostaa yhdessä punaisen kortin rasismille ja muistuttaa, että olemme kaikki ensisijaisesti ihmisiä. People first.

Yhdessä ystävällisesti,

Veikkausliigan kapteenit,
Jalkapallon Pelaajayhdistys,
Punainen kortti rasismille -hanke.