OPS-pelaaja Pennanen: "Uutinen tuli aivan puskista"

OPS-pelaaja Pennanen: "Uutinen tuli aivan puskista"

07.3.2018

Viime kaudella Ykkösessä pelanneelle OPS:lle ei enää tänä vuonna myönnetty lisenssiä eikä urheilun oikeusturvalautakunta muuttanut Palloliiton lisenssikomitean tekemää päätöstä. Samalla, kun julkisuudessa on mietitty seuran tulevaisuutta ja kohtaloa, on keskustelusta unohdettu pelaajien asema ja heidän tilanteensa.

Viime kaudella OPS:n maalilla torjuneelta Juhani Pennaselta katosi yhtäkkiä seura ja työpaikka alta. Pennanen kirjoitti viime talvena kahden vuoden sopimuksen oululaisseuran kanssa ja sopimus olisi kattanut vielä tulevan kauden.

- En tiedä oliko joillakin joku ennakkoaavistus, mutta itselleni uutinen tuli aivan puskista. En ollut kuullut, että mitään ongelmia olisi ollut. Tuntui siltä, että matto olisi vedetty alta, Pennanen kertoo tunnelmistaan kuultuaan lisenssikomitean päätöksestä.

Lisenssikomitean yhtenä perusteluna olivat muun muassa hoitamattomat velvoitteet. Pennanen myöntää, ettei palkka aina kilahtanut pankkiin tilipäivänä, mutta palkat kuitenkin maksettiin eikä rästejä jäänyt.

- Palkat eivät aina olleet ajallaan, mutta kun päätös tuli, niin rästit oli maksettu jo paljon aikaisemmin. Joskus palkka saattoi olla myöhässä, mutta tiesimme aina hyvissä ajoin milloin palkka tulisi. Eikä se ole mikään poikkeus suomalaisessa futiksessa. Tuntuu, että sitä tapahtuu aika paljon. Kauden aikana saattoi olla aika paljon vaihtelua, että joskus palkat tulivat ajallaan ja joskus ne olivat myöhässä. Kauden jälkeen oli rästissä hieman, mutta ne tulivat kyllä reilusti ennen päätöstä.

OPS sijoittui viime kaudella Ykkösessä kahdeksanneksi. Täksi kaudeksi tavoitteet olivat korkealla ja valmistautuminen täydessä käynnissä, kun lisenssipommi jysähti.

- Olin tehnyt marraskuusta asti hommia tulevan kauden eteen. Viime kausi oli meille vaikea ja pystyimme juuri säilyttämään sarjapaikkamme. Tämä talvi oli meiltä parempi ja meillä oli tosi hyvä meininki harjoituksissa ja kaikki olivat sitä mieltä, että tulevasta kaudesta tulee parempi.

Oulunsalon Pallon kasvatti on pelannut urallaan AC Oulussa, HauPassa sekä oli nostamassa PS Kemiä Kakkosesta Veikkausliigaan ja torjui toissakaudella kemiläisten maalilla 22 ottelua Veikkausliigassa. OPS:n jäätyä ilman lisenssiä, jäi 25-vuotias Pennanen ilman pelipaikkaa. Sarjakaudet pyörähtävät käyntiin kohta ja vapaat pelipaikat ovat kiven alla.

- Nyt etsitään uutta seuraa, mutta se on aika vaikeaa tässä vaiheessa kautta, kun maalivahtien paikat ovat aika lailla täynnä. Tietenkin haluaisin kuitenkin mahdollisimman nopeasti löytää uuden seuran, sillä minulla on vielä maalivahtina tavoitteet korkealla. Pelasin yhden kauden liigassa ja vähintään sinne olisi tulevaisuudessa tavoite päästä.

Aivan tyhjän päälle Pennanen ei kuitenkaan pudonnut. Hän on peliuransa aikana hoitanut myös opiskelunsa ja talvella löytyi koulutusta vastaavaa työtä, joka tarjoaa taloudellisen turvaverkon.

- Valmistuin ammattikorkeakoulusta liiketalouden puolelta ja minulle tuli hyvä osa-aikainen homma. Minulla ei ole kiinteitä tunteja ja se on jalkapalloilijalle täydellinen työ. Siinä ei katsota niin tunteja, vaan pääasia on, että hommat tulee tehtyä.

- Se pelasti minut myös taloudellisesti. Edelliset pari-kolme vuotta tuli pääsääntöisesti pelattua jalkapalloa, joten onneksi nyt sain tämän siviilityön rinnalle. Tietenkään kaikilla sitä ei ole ja minulla kävi siinä hyvä tuuri.

OPS henkilöityi vahvasti Miika Juntuseen. Juntunen herättää runsaasti tunteita sekä puolesta että vastaan.

- Hän on hyvin voitontahtoinen ja intohimoinen lajia kohtaan, joka varmasti tiedetäänkin. Välillä saattaa ryöpsähtää hieman ylikin, Pennanen valottaa.

Juntunen ei juuri sanomisiaan sensuroi, vaan hän antaa palaa niin Palloliiton, erotuomareiden kuin pelaajienkin suuntaan. Pennanen ei kuitenkaan hätkähtänyt värikkäänä tiedetyn Juntusen mainetta.

- Ei minulla ainakaan ollut mitään ongelmia eikä muuta tietoa ollut kuin mitä olin aiemmin lukenut. Hän ei vaikuttanut päätökseeni, sillä menin pelaamaan jalkapalloa. Voihan se olla, että jollain menee pupu pöksyyn, jos huudetaan paljon, mutta mielestäni se tavallaan kuuluu lajiin.

OPS ei ottanut Kakkosen paikkaa vastaan, joten tällä hetkellä koko seuran tulevaisuus on vaakalaudalla. Pennanen muistuttaa kuitenkin, että myös pelaajat ovat kärsivänä osapuolena.

- Uutisointi on kohdistunut pääasiassa seuraan ja miten seuralle käy, mutta samalla pelaajat on vähän unohdettu. Onneksi meillä ei ollut niin montaa sopimuspelaajaa, mutta kyllä se vaikuttaa pahimmillaan toimeentuloon ja tietenkin pelipaikkaan. Se vaikuttaa moneen ihmiseen, muistuttaa Pennanen.

Tällä hetkellä Pennanen on jättänyt OPS-draamaan taakseen ja siirtänyt katseet eteenpäin.

- Oma sopimus on purettu ja olen yrittänyt jättää nämä asiat taakse enkä ole hirveästi edes seurannut asian uutisointia. En voi tehdä niille asioille mitään. Pelaajana vain treenaat ja toivot parasta eikä siinä auta, vaikka kuinka monta palloa ottaa harjoituksissa kiinni. Ei siinä yksittäisellä pelaajalla ole mitään tehtävissä. Pelaajat pelaavat ja muut hoitavat muut asiat. Nyt yritetään löytää vain uusi seura.

Lähde: www.jpy.fi