Liigapelaaja jo 14 kuukautta sivussa - "Pää hajonnut aika totaalisesti"

Liigapelaaja jo 14 kuukautta sivussa - "Pää hajonnut aika totaalisesti"

23.6.2018

Niko Markkula on kokenut kovia viimeisen reilun vuoden aikana, sillä kantapäätulehduksesta liikkeelle lähtenyt loukkaantuminen on pitänyt laitapakin sivussa pelikentiltä jo 14 kuukautta. Markkula myöntää, että tilanne on ollut erityisesti henkisesti hyvin vaikea.

Interissä pelaavalla Markkulalla todettiin kantapään tulehdus, joka lopulta levisi isolle alueelle. Erityisen kinkkiseksi vamman tekee se, ettei toipumisaikaa voida tarkkaan ennustaa eikä hoitokeinoa ole.

– Siihen ei ole keinoa nopeuttaa toipumista. Tässä on nyt mennyt 14 kuukautta. Viime talvena pelasin kolme kuukautta, mutta se oli vielä hajalla ja sen jälkeen on ollut kipuja joka päivä. Kyllä siinä on pää hajonnut, Markkula myöntää.

Jalan kivut ovat olleet kovat ja jatkuvien kipujen myötä Markkulan henkinen kantti on ollut koetuksella. Hän myöntää käyneensä pohjilla kuntouttamisjakson aikana.

– Muutaman kerran on pää hajonnut aika totaalisesti. Olen joutunut ottamaan viikon breikkejä, etten ole edes käynyt stadikalla, jotta saan ajatukseni vähän muualle. Enemmän tämä on ottanut koville henkisesti.

– Pitkään oli toivoa, mutta viime talvi oli aika synkkä eikä mikään oikein kiinnostanut. En halunnut syödä lääkkeitä, kun ne pistivät vatsan sekaisin. Kipu oli tosi paha. Kesän tullessa on kuitenkin ollut virkeämpi olo ja jaksan taas kuntouttaa ja treenata. Toivottavasti pystyisin pelaamaan, mutta tässä on kokeiltu niin montaa eri hoitokeinoa, etten ole kovin optimistinen enää.

Yksi asia mikä Markkulaa on koettelemuksen aikana auttanut, on ollut psykologi. Kun mieli on vaeltanut synkillä mailla, on hän päässyt keskustelemaan tuntemuksistaan ammattilaisen kanssa.

– Inter hommasi minulle psykologin ja olen käynyt hänen luonaan noin puolen vuoden ajan. Aina kun on ollut fiilis, että pitäisi päästä juttelemaan, niin se on järjestynyt nopeasti. Olen huomannut siitä olevan apua. Yhdessä vaiheessa minulta menivät yöunet ja minulla oli pahoja vatsakramppeja. Olin masentunut. Soitin tekniselle johtajallemme Vesa Mäelle ja parin päivän päästä oli psykologi järjestynyt ja pääsin puhumaan näistä asioista.

Henkisiä valmentajia ja psykologeja käytetään jalkapallossa edelleen varsin vähän. Markkula toivoo siihen muutosta jatkossa, sillä hän on kokenut konkreettisesti sen tuomat hyödyt.

– Tunnen paljon jääkiekkoilijoita ja niissä piireissä psykologeja käytetään enemmän. Suosittelen sitä kaikille, jotka ovat loukkaantuneita tai avun tarpeessa. Se on ollut minulle tosi tärkeää, että olen päässyt avautumaan jollekin kaikesta tästä paskasta.

Kurimuksen keskellä Markkula on pyrkinyt löytämään pilven hopeareunuksen yhdessä psykologin kanssa.

– Olemme yrittäneet löytää keinoja miten olo paranisi. Olen yrittänyt nauttia elämästä kaikin tavoin ja tehnyt niitä asioita jotka ovat minusta kivoja. Olen pyrkinyt hakemaan iloa muista jutuista.

Vaikka tilanne on ollut vaikea, ei Markkula ole vielä luovuttanut. Hänellä elää edelleen vahva palo päästä takaisin pelikentille. Loputtomiin hän ei kuitenkaan aio odottaa.

– Olen ollut nyt pidemmän aikaa Jyväskylässä rauhoittumassa, mutta viikon päästä pitäisi mennä takaisin Turkuun ja yrittää laittaa futiskengät jalkaan. Lääkäri sanoi, että olen loppukauden sivussa, mutta yritän kuitenkin.

– Olen antanut itselleni tämän kauden aikaa ja olen kuntouttanut itseäni parhaan mukaan. Kauden jälkeen aika alkaa tulla vastaan, sillä sitten siitä on kulunut jo kaksi vuotta. Sitten on ehkä aika katsoa muita kuvioita ja mitä sitä haluaa; jatkanko, pidänkö välivuoden vai lopetanko. Viimeisimmän diagnoosin mukaan kipuja kestää 9-18 kuukautta, joten sen mukaan niiden pitäisi kohta loppua. Sitten kun kivut lähtevät, niin ne lähtevät ihan ykskaks siten, että aamulla saatat herätä ilman kipuja. Sitä päivää on odotettu pitkään. Sen jälkeen pystyisi taas lähtemään täysillä liikkeelle.

Markkula haluaa omalla tarinallaan kannustaa kanssapelaajiaan avautumaan.

– Käykää puhumassa, jos siihen on tarvetta. Itsekin olin sellainen jääräpää, että ajattelin hoitavani tämän itsekseni. Ehdottomasti kannattaa käydä kuitenkin juttelemassa koulutetulle ja osaavalle henkilölle. Jos yksikin rohkenee ottaa neuvostani vaarin, niin tunnen tehneeni jotain hyödyllistä.

www.jpy.fi