KAKKOSEN OTTELU OPS – FC YPA 26.6.2014

Päätös:

Kurinpitovaliokunta päätti antaa Miika Juntuselle määräaikaisen toimitsijakiellon 30.9.2014 asti kyseinen päivä mukaan lukien rangaistusmääräysten 3.1 §:n e-kohdan mukaisesti. Lisäksi kurinpitovaliokunta päätti antaa Juntuselle 500 euroa sakkoa rangaistusmääräysten 3.1 §:n d-kohdan mukaisesti.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään erotuomarin ja delegaatin raportit, Miika Juntusen sähköposti erotuomarille ja delegaatille sekä Juntusen vastine ja hänen toimittamansa valokuvat.

Näiden perusteella katsotaan selvitetyksi, että ottelun puoliaikojen välisellä tauolla OPS:n manageri Miika Juntunen meni erotuomarin luokse ja protestoi äänekkäästi kirosanoja käyttäen tuomarityöskentelyä. Erotuomari pyysi Juntusta luokseen ilmoittaakseen, että hänet oli poistettu ottelusta, mutta Juntunen ei suostunut menemään erotuomarin luokse. Erotuomari ilmoitti OPS:n valmentajalle kyseisestä poistosta. Erotuomaristo meni pukukoppiinsa, jolloin Juntunen meni käymään siellä. Erotuomari kertoi poistaneensa hänet pelistä. Juntunen aloitti taas voimakkaan arvostelun, jolloin erotuomari pyysi häntä lähtemään pukukopista. Juntunen ei noudattanut kehotusta, joten erotuomari meni pyytämään järjestyksenvalvojia avuksi. Juntunen ehti poistua pukukopista ennen kuin järjestyksenvalvojat tulivat paikalle.

Juntunen lähetti ottelun jälkeen erotuomarille ja otteludelegaatille sähköpostia, jossa hän arvosteli heidän toimintaansa. Lisäksi hän epäili erotuomarien puolueettomuutta.

Yleinen linjaus on, että seuraihmiset eivät saa ottaa erotuomariin tai delegaatteihin yhteyttä ottelua ennen tai sen jälkeen.

Juntusen katsotaan syyllistyneen rangaistusmääräysten 2 §:n c-kohdan mukaiseen epäurheilijamaiseen käytökseen. Raskauttavana kurinpitovaliokunta piti sitä, että epäurheilijamainen käytös kohdistui erotuomariin, jonka loukkaamattomuutta rikottiin useassa tilanteessa.

Rangaistusta määrättäessä kurinpitovaliokunta piti koventavana perusteena sitä, että Miika Juntunen on ollut toimitsijakiellossa aiemmin tänä vuonna epäurheilijamaisen käytöksen vuoksi. Rangaistusta kovensi myös se, että Juntunen on Suomen Palloliiton Pohjois-Suomen piirihallituksen varajäsen, joten kyseisessä asemassa olevan tulee käyttäytyä ennen ottelua, ottelussa ja ottelun jälkeen asiallisesti.

Valitusosoitus:

Rangaistusmääräysten 8 §:n mukaisesti rangaistulla on oikeus hakea muutosta tähän päätökseen valittamalla kirjallisesti Suomen Palloliiton valitusvaliokunnalle viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus voidaan toimittaa myös faksin tai sähköpostin välityksellä.

VEIKKAUSLIIGAN OTTELU IFK MARIEHAMN – HJK 27.6.2014

Päätös:

Kurinpitovaliokunta päätti seuraavaa:

– IFK Mariehamn: 500 euroa sakkoa rangaistusmääräysten 3.1 §:n d-kohdan mukaisesti.

– HJK: 500 euroa sakkoa rangaistusmääräysten 3.1 §:n d-kohdan mukaisesti.

Perustelut:

Päätöstä tehdessään kurinpitovaliokunnalla on ollut käytössään delegaatin raportti ja valokuvia sekä IFK Mariehamnin ja HJK:n vastineet.

Näiden perusteella katsotaan selvitetyksi, että ottelun päättyessä kaksi HJK:n kannattajaa lähtivät juoksemaan katsomoja pitkin kohti kotikannattajien katsomon osaa. Järjestysmiehiä oli HJK:n katsomonosan edessä estämässä katsojien pääsyä kentälle. Katsomonosan pohjoispäädyssä ei ollut järjestysmiehiä, jolloin kaksi kannattajaa pääsi helposti poistumaan omalta alueeltaan. Kaksi kannattajaa meni kotijoukkueen kannattajien puolelle, jolloin MIFK:n kannattajien ja HJK:n kahden kannattajan välille syntyi tappelu. Parissa minuutissa järjestyksenvalvoja tuli paikalle. Poliisien saapuessa paikalle tilanne oli jo saatu hallintaan.

HJK:n tehdessä maalin, heitti yksi HJK:n kannattaja tuolin kohti kotikannattajaa. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa ja HJK:n kannattaja meni heti pyytämään anteeksi ja oli valmis menemään poliisin puheille.

Turvallisuusmääräysten 3.1 -kohdan mukaan tilaisuuden järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaa tilaisuuden järjestäjä. IFK Mariehamn on ollut ottelussa tilaisuuden järjestäjä. Määräysten 4.1.1 -kohdan mukaan ottelun järjestäjän tulee pyrkiä ottelun turvallisuuteen liittyvillä toimenpiteillä estämään ennakolta häiriöt ja vaara-tilanteet. IFK Mariehamn ei ottelun järjestäjänä pystynyt estämään kahden vieraskannattajan menoa kotikannattajien katsomoon ja järjestämään riittäviä turvatoimia, joten sen katsotaan rikkoneen turvallisuusmääräyksiä.

Turvallisuusmääräysten 3.5 -kohdan mukaan seura on vastuussa muun muassa kannattajiensa käytöksestä ottelutapahtumissa. Raportista käy ilmi, että poliisi oli kuulustellut HJK:n kannattajia, joten voidaan todeta, että kyseessä oli nimenomaan HJK:n kannattajat, jotka menivät kotijoukkueen katsomoon, minkä seurauksena syntyi tappelu. HJK:n katsotaan rikkoneen turvallisuusmääräyksiä.

LÄhde: www.palloliitto.fi