Kreikka kaatoi selvästi poikien U19-maajoukkueen

25.3.2017

Alle 19-vuotiaiden (1.1.1998) poikien maajoukkue hävisi EM-jatkokarsintaturnauksen toisen ottelunsa lauantaina. Kreikka otti Suomesta selvän 4-1-voiton.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana Kreikka piti hitusen enemmän palloa kuin Suomi. Kotijoukkue sai yhden kulmapotkun, joka ei tuottanut ongelmia Suomen maalilla pelanneelle Hugo Kedolle.

Suomi sai rangaistuspotkun pelin 17. minuutilla. Panagiotis Retsos rikkoi Lassi Lappalaista aivan rangaistusalueen rajalla sääntöjen vastaisesti. Pallon taakse 11-metristä ampumaan asettui Sergei Eremenko, joka laukoi pelivälineen varmasti vasempaan nurkkaan ja siirsi Suomen johtoon. Maali oli Suomen ensimmäinen Hollannissa pelattavassa EM-jatkokarsintaturnauksessa.

Kreikka nousi maalin jälkeen palloa enemmän pitäväksi osapuoleksi. Sen ensimmäinen kunnon vaaratilanne syntyi 26. minuutilla. Dimitrios Limnios laukoi kovaa läheltä, mutta Keto torjui tykin ilmiömäisesti alanurkasta.

Vajaan puolen tunnin kohdalla Kreikalle myönnettiin vapaapotku aivan 16-alueen rajalta. Samalla Abukar Mohamed sai varoituksen. Laukaus hyvästä paikasta osui Suomen onneksi muuriin ja saatiin purettua.

Puoliajan lopulla ei enää huippupaikkoja nähty, mutta sen sijaan yksi ikävä tilanne, jossa Eremenkon ja Efstathios Lamproun päät osuivat yhteen. Eremenko osui ensimmäisenä palloon, minkä jälkeen Lamproun otsa osui suomalaisen takaraivoon. Molemmat pystyivät onneksi jatkamaan peliä.

Puoliajalla molemmat joukkueet suorittivat yhden vaihdon. Mikael Soisalo korvasi Serge Atakayin, Kreikalta Kampetsis Anargyros tuli Loannis Bouzoukisin tilalle.

Kreikka tuli tasoihin ennen kuin toista jaksoa oli takana edes viittä minuuttia. Asialla oli vaihdosta kentälle tullut Anargyros, joka laukoi pallon upeasti rangaistusalueen rajan tuntumasta vasempaan yläkulmaan. Kedolla ei ollut mitään mahdollisuuksia maalin estämiseen.

Noin kaksi minuuttia tasoituksen jälkeen kreikkalaiset olivat jälleen tositoimissa Suomen maalilla. Evangelos Pavlidis pääsi laukomaan läheltä, mutta Keto pelasti Suomen reaktiotorjunnallaan. Samassa tilanteessa toppari Aapo Halme sai iskun, mutta pystyi jatkamaan peliä.

Pian tilanteen jälkeen Suomi sai erinomaisen maalintekopaikan. Lassi Lappalainen pelasi pallon vasemmalta takaviistoon Saku Ylätuvalle, jonka laukaus pilkun kohdilta jäi voimattomaksi ja oli helppo torjuttava Marios Siampanisille.

Juuri ennen tunnin täyttymistä Kreikka sai vapaapotkun hyvästä paikasta 20 metristä. Kova veto meni kuitenkin sen verran Ketoa kohti, ettei kopparilla ollut vaikeuksia liimata pelivälinettä.

Suomi sai toisen loistavan maalintekopaikan 61. minuutilla. Ylätupa jatkoi pallon eteenpäin Lappalaiselle, joka pääsi yksin Siampanisia vastaan. Kreikkalaistorjuja veti kuitenkin pidemmän korren ja torjui Lappalaisen yrityksen tullen hienosti vastaan.

Tuo vastaantulo osoittautui lopulta erittäin tärkeäksi, sillä vain parikymmentä sekuntia myöhemmin pallo oli Suomen maalissa. Pavlidis sai pallon avopaikkaan ja viimeisteli varmasti.

Viisi minuuttia myöhemmin Kreikalle aukesi jälleen avopaikka. Dimitrios Limnios karkasi aivan vapaana läpiajoon, mutta Keto veti taas kerran pidemmän korren ja antoi jälleen Suomelle mahdollisuuden päästä peliin mukaan.

75. minuutilla Suomi suoritti toisen vaihdon. Ylätuvan tilalle kirmasi Hollantia vastaan maajoukkuedebyyttinsä saanut Fareed Sadat.

Suomella oli vaikeuksia luoda tekopaikkoja Kreikan 2-1-maalin jälkeen. Kreikka oli useasti vahvempi kaksinkamppailuissa ja liikutti palloa nopeammin.

83. minuutilla nähtiin Suomen viimeinen vaihto, kun Lappalaisen tilalle hyökkäyspäähän tuli Benjamin Källman.

Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vajaat  kolme minuuttia, Kreikka rankaisi Suomea jälleen. Pallo ajautui oikealta laidalta Bastianosilta takatolpalla täysin vapaana kärkkyneelle Marious Vrousaille, joka sai täysin rauhassa sijoittaa pallon oikeaan nurkkaan.

Puoliajalla kentälle tullut Soisalo pääsi loppuminuuteilla yrittämään laukausta pienestä kulmasta. Siampanis torjui kovan vedon kulmaksi.

Pelattiin jo lisäajan toista minuuttia, kun Kreikka iski päätöslukemat 4-1. Vaihtomies Anargyros laukoi illan toisen maalinsa pistämällä pallon varmasti vasempaan alanurkkaan.

Ottelun lopputulos varmasti sen, ettei Suomi pelaa heinäkuussa järjestettävässä EM-lopputurnauksessa. Vain neljän joukkueen (Suomi, Kreikka, Hollanti, Ukraina) turnauksen voittaja etenee Georgiassa pelattaviin EM-kisoihin. Avausottelunsa Suomi hävisi Hollannille 0-1.

Suomi pelaa EM-jatkokarsintaturnauksen viimeisen ottelunsa tiistaina 28.3. Ukrainaa vastaan. Ottelu alkaa kello 18 Suomen aikaa.

Kreikka-Suomi 4-1 (0-1)
18’ Sergei Eremenko 1-0
49' Kampetsis Anargyros 1-1
62' Evangelos Pavlidis