(c) Kymppipaikka.fi

A- ja B-juniorien SM-karsintasarjat käynnissä - "Pelaamalla oppii ja kehittyy"

03.2.2014

A-ja B-juniorien SM-karsintasarjat ovat jälleen käynnityneet. Kauden pidennys on otettu seuroissa innolla vastaan.

A- ja B-juniorien SM-karsintasarjat pyörähtivät käyntiin tammi-helmikuun vaihteessa. Kausi 2014 on jo kolmas peräkkäinen vuosi, kun kyseiset sarjat ovat käynnistyneet näin aikaisin. Alkujaan muutos tehtiin pelaajakehityksen näkökulmasta, eli nuoret pelaajat saavat nyt enemmän merkityksellisiä pelejä.

Valtaosa peleistä pelataan halleissa, mutta osa joudutaan edelleen pelaamaan ulkokentillä säiden armoilla.

- Valkeakoski, Siilinjärvi, Kaarina, Kerava, Myllykoski ja Jyväskylä ovat ilman hallia. Kuopiossa halliin päästään ajoittain, Suomen Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundström kertoo.

Talviolosuhteet ovat Suomessa ottaneet isoja harppauksia eteenpäin viime vuosien aikana.

- Ei tätä sarjaa uskaltaisi näin toteuttaa, jos olosuhteet eivät olisi näinkin hyvät, Lundström kiittelee.

Katso avausviikonlopun tulokset täältä.

”Pelaamalla oppii ja kehittyy”

Karsintajärjestelmä on ajoittain herättänyt vilkasta keskustelua, mutta kauden aloittaminen näin aikaisin on saanut positiivisen vastaanoton.

- Pelaamalla oppii ja kehittyy. Tämä on ollut kaikin puolin hyvä uudistus, että kausi on nyt pidempi, FC Espoon A-juniorien päävalmentaja Teemu Husso kertoo.

FC Espoo on pelannut aikaisempina vuosina talven kotipelinsä Kauniaisissa ulkokentällä. Nyt tilanne on tämän suhteen parempi.

- Siellä olimme aika paljon säiden armoilla. Onneksi pelejä siirrettiin esimerkiksi viime vuonna vain pari. Nyt pelaamme ainakin alussa pelimme Espoonlahden hallissa ja pikku hiljaa siirrymme sieltä ulos, Husso sanoo.

Helsingistä HJK:n ja Käpylän Pallon A- ja B-juniorit ovat molemmat mukana ikäluokkiensa SM-karsintasarjoissa.

- KäPan A-junioreille tämä on tuonut haasteita, sillä saimme paikan A:n SM-karsintasarjaan hieman puskista B-juniorien viime vuoden menestyksen ansiosta. Marraskuussa pistettiin täysin oma ryhmä kasaan, joten valmistautuminen on aika lyhyt tähän kauteen, käpyläläisten A-junnujen vastuuvalmentaja Janne Viljamaa kertoo.

Viljamaan mukaan aikainen aloitus on kuitenkin hyvä asia.

- Nyt kundit saavat merkityksellisiä pelejä lähes koko vuoden ympäri. Pelaajien kehittymisen kannalta se on tärkeä asia. Ei siitä tule mitään, että olisi puoli vuotta pelaamatta ilman panosta.

KäPa pelaa omat talven pelinsä Talin jalkapallohallissa, joten lumiset ja kylmät olosuhteet eivät tuota ongelmia.

- Mutta kun menemme maakuntiin pelaamaan, siellä pelit ovat ajoittain ulkona. Aika paljon siinä loukkaantumisriski kasvaa, jos pakkasta on 20 astetta. Se olisi optimaalinen tilanne, että kaikki pelit pystyttäisiin pelaamaan halleissa, Viljamaa sanoo.

VJS on mukana A- ja B-junioreissa SM-karsintasarjassa. Tosin A:ssa se pelaa sarjassa nimellä PK-35 Vantaa/YJ. Joukkueen päävalmentaja Samu Koski on ottanut ilolla vastaan uudistuksen, jossa tosipelit alkavat jo keskellä talvea.

- Ennen pelikausi kesti muutaman kuukauden, mutta nyt yhdeksän kuukautta. Tämä on positiivinen asia pelaajakehityksen kannalta, Koski toteaa.

- Ja se on hyvä asia, että mittareihin päästään nyt nopeammin käsiksi. Ja paras mittari on panoksellinen peli, valmentaja lisää.

Viime vuonna VJS:n A-juniorit pelasivat kotipelinsä talvella ulkona, ISS-stadionilla. Nyt tilanne on parempi.

- Pääsääntöisesti pelaamme kotipelimme Myyrmäen hallissa. Pelivuoro on lauantaisin kello 19.00. Se ei ehkä ole paras aika, mutta toisaalta hyvä päästä pelaamaan pelit sisällä. Vieraspelimme ovat pääasiassa ulkokentillä. Siinä on aina hieman säiden armoilla. Toisaalta lämmitetyt tekonurmet toimivat ihan hyvin, jollei ulkona ole 20 astetta pakkasta, Koski toteaa.

Hallit nostaisivat arvostusta

Ongelmia Etelä-Suomessa on PK Keski-Uusimaalla. Alueella ei ole täysimittaista jalkapallohallia, joten talviset olosuhteet voivat tulla ongelmaksi.

- Jos tammikuun alussa olisi kysytty mielipidettä, niin vastaus olisi ollut erilainen. Nyt parin viikon aikana on tullut aika arktiset olosuhteet ja kieltämättä tämä hirvittää, että miten tässä päästään pelaamaan, A-juniorien päävalmentaja Timo Kettunen sanoo.

PKKU pelaa pelinsä siis ulkona, Kalevan tekonurmella.

- Jos kelit ovat kohdillaan, ongelmia ei tule. Mutta jos kelit sotkevat talven pelejä, niin ongelmissa tässä ollaan, Kettunen totea.

Kettusen mukaan sarjan aloittaminen jo talvella on hyvä asia pelaajakehityksen kannalta, mutta olosuhteet olisi saatava paremmiksi.

- Systeemi on ihan ok. Kaipaisin kuitenkin sitä, että kaikki pelit tammi-helmikuussa pelattaisiin halleissa. Se nostaisi samalla varmasti myös sarjan arvostusta.

Kymppipaikka.fi / JS